Osakaslainan verotuksesta ja riskeistä
Kun yrittäjä nostaa osakeyhtiöistä varoja ilman palkanmaksua tai osingonjakoa, on yleensä kyse osakaslainasta. Osakaslaina on vaarallinen tapa nostaa varoja yhtiöstä.
Verovuoden päättyessä takaisin maksamatta oleva osakaslaina on pääomatuloa. Osakaslainan takaisinmaksun saa vähentää pääomatuloista nostamista seuraavan 5 vuoden aikana. Jos osakaslainoilla ei ole lainkaan takaisinmaksuohjelmia, tai jos maksuohjelmia ei noudateta, voi kysymykseen tulla peitellyn osingonjaon verotus.
Tiedot palkoista ja osingoista menevät suoraan osakkaan esitäytetylle veroilmoitukselle. Vaikka osakaslaina tulee ilmoittaa osakeyhtiön veroilmoituksella, tiedot eivät välttämättä mene suoraan osakkaan henkilökohtaiseen verotukseen.
Mikäli osakaslainaa ei ole ilmoitettu, Verohallinnon asianvalvojat ovat tehneet tutkintapyyntöjä poliisille veropetoksesta tai törkeästä veropetoksesta. Näitä tapauksia tulee työpöydällemme silloin tällöin.
Jos kutsu kuulusteluun tulee, on aina viisainta konsultoida talous- ja veroasioihin perehtynyttä asianajajaa ennen kuulustelua. Asianajaja kannattaa myös ottaa kuulusteluun mukaan.
Monet ajattelevat, että tilitoimisto hoitaa kaikki veroilmoitukset. Harvalla yrittäjällä on kuitenkaan sopimusta siitä, että tilitoimisto tekisi myös osakkaan henkilökohtaisen veroilmoituksen. Osakaslainan nostaminen ja takaisinmaksu on ilmoitettava itse henkilökohtaisessa veroilmoituksessa tai tehtävä erikseen toimeksianto tilitoimistolle.
Lisäksi, jos osakaslainaa nostetaan yhtiöstä, joka on maksukyvytön tai jota uhkaa maksukyvyttömyys, voi yrittäjä syyllistyä johonkin velallisen rikokseen, mikäli osakaslainaa ei makseta takaisin.
Paras neuvo onkin nostaa osakeyhtiöstä varoja palkkana tai osinkona. Näistä molemmista on tehtävä ilmoitukset Verohallinnolle, jotka yleensä hoitaa tilitoimisto. Silti myös esitäytetty veroilmoitus pitää tarkastaa.