Ongelmia työntekijän kanssa?
Hyvä työnantaja huolehtii, että työntekijä kaikissa tilanteissa selvästi tietää hänen työtehtävänsä ja velvollisuutensa. Mikäli työntekijän suoriutumisen kanssa on ongelmia, kannattaa ongelmiin puuttua ajoissa javälttää virheet varoitus- ja irtisanomismenettelyssä. Elleivät rikkeet tai laiminlyönnit ole vakavia, ennen varoitusta kannattaa työntekijää ohjata ja neuvoa.
Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei saa irtisanoa ennen kuin hänelle on annettu varoitus. Varoituksen ajatuksena on, että työntekijä voi korjata menettelynsä.
Varoituksen yhteydessä – ja varoituksen tekstissä – on kerrottava, että jos menettely jatkuu tai toistuu, voidaan työsopimus päättää irtisanomalla tai purkamalla. Vaikka varoitus lain mukaan voidaan antaa myös suullisena, näyttöongelmien välttämiseksi varoituksen on syytä olla kirjallinen.
Työsopimuslaissa ei ole säädetty varoitukselle voimassaoloaikaa, mutta ajan kuluminen heikentää varoituksen merkitystä. Tämän vuoksi pitää tapauskohtaisesti arvioida, voidaanko varoitukseen vedota irtisanomisen yhteydessä.
Työsopimuslaissa ei ole säädetty varoitusten lukumäärästä. Yksi varoitus siis riittää. Käytännössä lievissä rikkomuksissa annetaan usein useampikin varoitus.
Työsuhdetta päätettäessä varoitukseen voidaan vedota vain, kun irtisanominen johtuu samankaltaisesta syystä kuin mistä varoitus on annettu.
Kokemustemme mukaan asianajajan laatima, pitkä ja seikkaperäinen varoitus pienentää riskiä siitä, että irtisanomista pidettäisiin perusteettomana.
Työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä työnantaja voi joutua maksamaan työntekijälle 3-24 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen.
Luottamusmiehelle tai luottamusvaltuutetulle korvauksen enimmäismäärä vastaa 30 kuukauden palkkaa.
Kun on kyse työsuhteesta, ei työsuhde kuitenkaan palaudu, vaikka tuomioistuin pitäisi irtisanomista perusteettomana – virkasuhteissa tilanne on toinen.
Työehtosopimuksen perusteella valitulla luottamusmiehellä ja työsopimuslain mukaisella luottamusvaltuutetulla on erityinen irtisanomissuoja. Heidät voidaan irtisanoa henkilöstä johtuvilla perusteilla vain, jos enemmistö heidän edustamistaan työntekijöistä siihen suostuu. Työsopimuksen purkaminen vakavan rikkeen tai laiminlyönnin perusteella ei kuitenkaan edellytä suostumusta.